Pagina principală

MaestroTranslate | MaestroDictionary

Maestro DEX 3.04

Maestro DEX este un dicţionar electronic care permite căutarea definiţiilor cuvintelor limbii române într-un număr mare de dicţionare ca de exemplu: mai multe ediţii DEX, dicţionare de sinonime, antonime, arhaisme, neologisme, regionalisme, dicţionare ortografice, dicţionar etimologic, academic, gastronomic şi altele.

Maestro DEX rulează offline (fără să fie nevoie de o conexiune la internet). Programul se poate actualiza şi conţine cuvintele şi definiţiile care au fost introduse pe situl www.dexonline.ro

Acest program este distribuit cu speranţa că vă va fi util, dar FĂRĂ NICI O GARANŢIE, chiar fără garanţia implicită de vandabilitate sau conformitate unui anumit scop.

Maestro DEX 3.04

A fost lansată versiunea 3.04 a programului Maestro DEX pe care o puteţi descărca gratuit de pe site-ul maestrodex.ro

Versiunea 3.04 oferă din nou posibilitatea actualizării definiţiilor nou încărcate pe site-ul dexonline.ro, plus multe alte noi facilităţi.

Maestro DEX 2.06 pentru Windows

MaestroDexSetup.exe (118 MB)

Pentru a instala Maestro DEX sub Windows, trebuie doar să descărcaţi programul de instalare şi să îl rulaţi, urmând instrucţiunile.

Maestro DEX 2.06 pentru Linux

MaestroDex2.06.7z

Această arhivă conţine atât codul sursă cât şi baza de date a programului.
Pentru a rula Maestro DEX sub Linux trebuie sa aveţi instalat Perl 5.8.8 sau Perl 5.10.0 şi modulele de Perl utilizate de program. Puteţi găsi şi descărca toate aceste librarii de pe situl search.cpan.org, sau le puteţi instala cu ajutorul programului cpan, inclus în Perl.

Arhiva este comprimata LZMA cu 7zip. Sub Linux poate fi instalat programul p7zip pentru a o dezarhiva.

Codul sursă Maestro DEX 2.06

MaestroDex.pl.gz

Această arhivă conţine doar codul sursă al programului, care însă poate crea baza de date şi fişierul de configurare necesare. Nu se va putea însă utiliza help-ul programului decât dacă se descarcă unul dintre fişierele de mai sus.

Elemente de ajutor despre Maestro DEX 2.06

Help Maestro DEX 2.06

Îmbunătăţiri

v2.06: Ce e nou în comparaţie cu versiunea 2.05

În urma unor modificări pe situl dexonline.ro, versiunile anterioare ale programului Maestro Dex nu mai preiau corect lexemele nou introduse în baza de date de pe situl amintit. Versiunea 2.06 a soluţionat această problemă.

În plus, începând cu versiunea 2.06 puteţi căuta cuvinte care conţin atât diacritice cu sedilă (şŞţŢ) cât şi aceleaşi diacritice cu virgulă (șȘțȚ).

Puteţi de asemenea alege ca definiţiile găsite să fie afişate folosind caractere diacritice cu virgulă sau cu sedilă.

v2.05: Ce e nou în comparaţie cu versiunea 2.04

Programul va permite sa ordonati definitiile astfel incat primele definitii sa apara cele pentru cuvantul cautat; de exemplu daca cautati cuvantul "copili" care este atat pluralul substantivului "copil" cat si verbul "a copili", primele definitii vor fi cele pentru verbul "a copili" si doar apoi vor fi afisate cele pentru substantivul "copil".

In versiunile anterioare daca doriti ca definitiile sa fie sortate astfel (sortarea lenta), pot sa apara unele definitii de doua ori.
Versiunea 2.05 a corectat aceasta eroare.

De asemenea, viteza de cautare in cazul acestei sortari "lente" este mult mai mare acum.

v2.04: Ce e nou în comparaţie cu versiunea 2.03

La un moment dat s-au făcut unele modificări pe situl dexonline.ro care au impiedicat programul MaestroDex să descarce corect cuvintele nou apărute sau modificate. În consecinţă, acele cuvinte au fost descărcate incorect şi nu pot fi găsite când se caută definiţiile lor. Versiunea 2.04 soluţionează această problemă.

Începând cu versiunea 2.04 am introdus câteva opţiuni în meniu care permit afişarea definiţiilor într-o formă prescurtată. Cu alte cuvinte din conţinutul definiţiilor se afişează doar un număr de caractere specificat. Această opţiune se poate configura separat pentru fiecare tip de căutare în parte, adică pentru căutarile simple, pentru căutările cu caractere de înlocuire "?" şi "*", pentru căutările cu expresii regulate, pentru căutările cuvintelor asemănătoare şi pentru căutarea textelor în corpul definiţiilor.

Prescurtarea definiţiilor este utilă de exemplu atunci când se caută cu caractere de înlocuire sau expresii regulate şi când rezultă un număr mare de definiţii pentru multe cuvinte diferite. Dacă se doreşte trecerea în revistă a mai multe definiţii găsite pentru a o găsi pe cea bună, uneori este dificil de făcut acest lucru dacă sunt afişate unele definiţii foarte voluminoase, însă este mai simplu dacă se afişează doar unul sau două rânduri din fiecare definiţie. După ce s-a localizat definiţia căutată, se poate face eventual dublu click (sau apăsa enter) pe cuvântul titlu, pentru a afişa toate definiţiile pentru cuvântul respectiv.

v2.03: Ce e nou în comparaţie cu versiunea 2.02

În versiunea 2.02 nu se puteau căuta cuvinte scrise cu majuscule, iar în această versiune se pot.

v2.02: Ce e nou în comparaţie cu versiunea 2.01v2.01: Ce e nou în comparaţie cu versiunea 2.00


www.tranzactiibursiere.ro